n·g
Captura de Pantalla 2020-06-24 a les 16.55.53.png

Antropologia i cos

En aquest blog m'agradaria compartir informació que llegeixo en relació amb el cos, la dansa i l'antropologia, com ara extractes de llibres o pel·lícules, així com els meus propis pensaments i escrits al seu voltant.

SPIRITUAL BOYFRIENDS III

Captura de Pantalla 2020-11-02 a les 20.50.57.png

Espiritualitat i neoliberalisme

Poder religiós

#cat

Les tendencies espirituals New Age consisteixen en un complex d'espiritualitats que ja no estan incrustades en cap religió (com és el cas de totes les espiritualitats del passat), sinó directament en la pròpia cultura secular. Aquestes, es basen sovint en una "manipulació dels sistemes simbòlics existents”, és a dir, que s’estableixen a través d’hibridacions, reformulacions i noves síntesis d’altres pràctiques i tendències.

Hi ha un simbol unificador per excel·lencia de la religiositat secular New Age, el qual es basa i sorgeix dins el marc de la societat individualista-capitalista. I quin podria ser el simbol més representatiu d’aquesta societat?  El “jo”. El “jo” com a nou déu consumidor de productes que hibriden simbologies espirituals i culturals de diferents països i èpoques tals com: accessoris iogis  (mats, blocks, belts, blankets, instruments…), salvapantalles que simbolitzen l'univers, geometria sagrada egipcia, numerologia, mandales, dibuixos tribals africans, elements de la natura, cursos i tutorials, apps etc.

Una de les frases més conegudes entre les espiritualitats New Age és: “tu ets el creador de la teva realitat". És a dir: Tu i només tu ets responsable del que tens i el que no tens. Aquesta és també una estratègia adoptada per les polítiques neoliberals les quals apunten tota problemàtica sobre l'individu. Així doncs no és coincidència que les noves formes d'espiritualitat mantinguin una retòrica i funcionament semblant a la del poder polític-econòmic; si no tens llar és perquè ets estúpid, si no treballes és perquè ets gandul, si ets pobre és perquè no t’esforces prou i si no et sents realitzat és perquè el teu “jo” espiritual és massa pobre, no està prou cultivat o no has invertit suficient capital fisíc i econòmic. Però no hi ha raó per la qual preocupar-se en aquest sistema; per suplantar aquestes deficiències personals el mercat ofereix la possibilitat de comprar practiques d'auto-coneixement, d'auto-desenvolupament, auto-ajuda, auto-superació, creixement personal i desenvolupament espiritual. Tu pots canviar tot allò que et proposis. 

Allà on hi ha una necessitat, el mercat està llest per oferir/vendre un producte que s'adapti, satisfaci les necessitats i de pas, en produeixi de noves. Ja no cal ni és possible assenyalar un poder de supressió directe, ja que el subjecte s'autoimposa "lliurement" i consumeix tot tipus de pràctiques i productes per autodisciplinar-se. Així és com les espiritualitats New Age relacionades amb la salut, la bellesa i les disciplines corporals poden arribar a convertir-se en grans formes ocultes de control social, convertint-nos en "cossos dòcils", "cossos útils”.

—————

#esp

Espiritualidad y neoliberalismo

Poder religioso

Las tendencias espirituales New Age consisten en un complejo de espiritualidades que ya no están incrustadas en ninguna religión (como es el caso de todas las espiritualidades del pasado), sino directamente en la propia cultura secular. Estas, se basan a menudo en una "manipulación de los sistemas simbólicos existentes", es decir, que se establecen a través de hibridaciones, reformulaciones y nuevas síntesis de otras prácticas y tendencias.

Hay un símbolo unificador por excelencia de la religiosidad secular New Age, el cual se basa y surge en el marco de la sociedad individualista-capitalista. Y cuál podría ser el símbolo más representativo de esta sociedad? El "yo". El "yo" como nuevo dios consumidor de productos que hibridan simbologías espirituales y culturales de diferentes países y épocas tales como: accesorios yogis (mantas, bloques, cinturones, instrumentos ...), salvapantallas que simbolizan el universo, geometría sagrada egipcia , numerología, mandalas, dibujos tribales africanos, elementos de la naturaleza, cursos y tutoriales, apps etc.

Una de las frases más conocidas entre las espiritualidades New Age es: "tu eres el creador de tu realidad". Es decir: Tú y sólo tú eres responsable de lo que tienes y lo que no tienes. Esta es también una estrategia adoptada por las políticas neoliberales las que apuntan toda problemática sobre el individuo. Así pues no es coincidencia que las nuevas formas de espiritualidad mantengan una retórica y funcionamiento similar a la del poder político-económico; si no tienes hogar es porque eres estúpido, si no trabajas es porque eres vago, si eres pobre es porque no te esfuerzas lo suficiente y si no te sientes realizado es porque tu "yo" espiritual es demasiado pobre, no está suficientemente cultivado o no has invertido suficiente capital físico y económico. Pero no hay razón por la que preocuparse en este sistema; para suplantar estas deficiencias personales el mercado ofrece la posibilidad de comprar practicas de auto-conocimiento, de auto-desarrollo, auto-ayuda, auto-superación, crecimiento personal y desarrollo espiritual. Tú puedes cambiar todo lo que te propongas.

Allí donde hay una necesidad, el mercado está listo para ofrecer / vender un producto que se adapte, satisfaga las necesidades y de paso produzca nuevas. Ya no es necesario ni es posible señalar un poder de supresión directo, ya que el sujeto se autoimpone "libremente" y consume todo tipo de prácticas y productos para autodisciplinarse. Así es como las espiritualidades New Age relacionadas con la salud, la belleza y las disciplinas corporales pueden llegar a convertirse en grandes formas ocultas de control social, convirtiéndonos en "cuerpos dóciles", "cuerpos útiles".

—————————-

BIBLIO

 J. HANEGRAAFF, Wouter (1999). New Age Spiritualities as Secular Religion: a Historian’s Perspective. “Secularization and the Autonomization of Spiritualities”. Social Compass 46(2), 1999, p.152

 Soto Flechas, Lisandro (2014) El ciberparaíso: magia, espiritualidad y misticismo de internet.

 McGuire, M. B. (1990). Religion and the body: Rematerializing the human body in the social sciences of religion. “Power and Female Bodies, p.293.” Journal for the  Scientific Study of Religion, 29, 283-296.

Nuria Guiu